Viininmaistelussa voi hyvin käyttää omaa sanastoaan. Koska kyseessä on aisteihin perustuva elämys, saa vapaasti kuvailla kokemusta omin sanoin. Jos kuitenkin haluaa kuulostaa heti ammattilaiselta, voi näistä Pernod Ricardin kokoamista termeistä olla apua.

Viininmaistelusanasto

Alkoholipitoinen

Termiä käytetään, kun viinin tuoksussa tai maussa on korostuneesti alkoholia

Antava

Tuoksu tai maku on runsas

Attaque

Ensivaikutelma, jonka viini antaa suussa

Botrytis

Jalohomeisista rypäleistä tuleva aromi. Maussa ja tuoksussa tuntuu voimakkaasti mm. hunaja

Cabernet-aromi

Cabernet Sauvignon -rypäleen tuoksusta ja mausta löytyy usein mustaherukkaa tai setriä

Dekantointi

Dekantointi tarkoittaa viinin kaatamista pullosta karahviin tai dekanteriin. Dekantointi tehdään, jotta saadaan erotettua pullon pohjalle kertynyt sakka ja jotta viini saa ilmaa

Elegantti

Tasapainoinen viini, jossa on hienot aromit

Eloisa

Viini on eloisa, kun siinä on esillä puhtaan viinin hapokkuus

Frapeeraus

Kuohuviinin nopea jäähdyttäminen esimerkiksi laittamalla pullo astiaan, jossa on paljon pieneksi hakattua jäätä ja kourallinen suolaa

Hapettunut viini

Hapettumisella tarkoitetaan kemiallista reaktiota, joka käynnistyy kun viini on kosketuksissa ilman hapen kanssa. Hapettunut viini on menettänyt osan raikkaudestaan ja sen väri on muuttunut

Hapokkuus

Hapot antavat viinille sen selkärangan, elävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Hapokkuus tuntuu kielen reunoilla

Hedelmäinen

Viinin tuoksussa ja maussa on runsaasti hedelmiä muistuttavia aromeja ja hedelmähappoja

Helmeilevä viini

Viini, joka sisältää hiilihappoa

Helposti lähestyttävä

Viini, jota on helppo juoda

Hillomainen

Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjasekoitusta ja vivahtaa makeampaan, vastakeitetyn hillon aromiin

Hiilidioksidi

Tuntuu viinin maussa suussa pistävänä. Syntyy luonnollisesti käymisen yhteydessä

Ikääntynyt

Pitkään kypsytetyn viinin maku

Intensiteetti

Väriominaisuus. Suuri intensiteetti tarkoittaa tummaa viiniä, pieni intensiteetti vaaleaa

Jälkimaku

Maku joka jää kielelle, kun viini on nielaistu

Kahvi

Ominaisuus, joka tulee osittain uusista paahdetuista tammitynnyreistä. Tavallinen voimakkaissa, laadukkaissa bordeaux-viineissä

Karvaus

Yksi neljästä perusmausta, joka tuntuu kielen takaosassa.

Korkkivika

Viinin makuvirhe. Johtuu viallisesta korkista. Usein viinissä on havaittavissa pistävä ja homeinen tuoksu. Ongelma voi esiintyä luonnonkorkkia käyttävissä pulloissa

Kova viini

Nuori viini. Runsas tanniinisuus tai erittäin hapokas. Kypsyessään viini pehmenee

Kukkaisa

Tuoksu ja maku. Viinissä on erilaisiin kukkiin liittyviä tuoksuja ja/tai makuja

Kypsä viini

Viini, jossa ominaisuudet ovat parhaimmillaan

Kyyneleet

Norot, jotka muodostuvat lasin sisäpintaan kun pyörittelet viiniä lasissa

Lihaisa viini

Kuvaus tuhdeille viineille

Liquoreux

Liköörinkaltainen

Leipäinen

Paahdetun tai vastapaistetun leivän tuoksua muistuttava tuoksu. Leipäisyyttä löytyy usein vanhemmista kuohuviineistä

Luonteikas viini

Viini, jossa on sen kasvualueelle tyypillisiä ominaisuuksia

Maamainen

Tuoksu ja maku, joka muistuttaa savi- ja hiekkamaata

Marjaisa

Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjojen sekoitusta

Mausteinen

Useista hieman epämääräisistä mausteista koostuva tuoksu- ja makuvaikutelma

Mineraalinen

Sama kuin maamainen. Voi olla myös kalkkikivinen tai mineraaleihin vivahtava maku

Muscat-aromi

Muscat-rypäleen tuoksua ja makua kuvataan usein mausteiseksi ja melko makeaksi.

Mykkä

Nuori, kehittymätön viini. Vaatii lisää kypsytystä pullossa

Nahkainen

Nahan tuoksua esiintyy joissakin kypsissä punaviineissä

Neutraali viini

Viini, jossa ei ole erityistä luonnetta

Ohut viini

Viinissä ei ole hedelmäisyyden tuomaa täyteläisyyttä

Paahteinen

Muistuttaa yleensä paahdettua leipää tai kahvia

Paksu viini

Nimitys viinille, joka liikkuu hitaasti lasissa, viinissä on runsaasti sokeria ja alkoholia.

Polttava viini

Viini tuntuu lämpimältä suussa, lämmön tunne johtuu liiasta alkoholista

Raikas viini

Puhdas ja eloisa viini

Rehevä viini

Viinin maku on runsaan pehmeän hedelmäinen

Roteva

Voimakas, melko vivahteeton maku

Sakka

Pullon pohjalle kertynyt tanniinien ja väriaineiden muodostama kiinteä aines, jonka voit erottaa viinistä dekantoimalla

Sekoiteviini

Useamman rypälelajikkeen tai eri lajikkeista tehtyjen viinien sekoitus. Sekoiteviineillä pyritään nostamaan esiin eri rypälelajikkeiden parhaat ominaisuudet

Setripuu

Lyijykynän puuosan tuoksua muistuttava tuoksu, joka tuntuu selvästi bordeaux-viineissä

Sommelier

Sana on ranskaa ja tarkoittaa viinimestaria, joka vastaa esimerkiksi ravintoloissa viinivalinnoista ja muista viineihin liittyvistä asioista

Stabilointi

Epäedullisten osien kuten sakan ja samauden poistaminen viinistä

Suklaa

Tummaa suklaata muistuttava tuoksu ja maku

Tammisuus

Tuoksussa ja maussa aromi, jonka viini saa tynnyrikypsytyksessä. Muistuttaa puuta, joskus vaniljaa tai kahvia.

Tanniinit

Nimitys punaviinissä oleville parkkihapoille, joita on esimerkiksi viinirypäleiden kuorissa ja siemenissä. Tanniineilla on tärkeä merkitys punaviinien kypsytyksessä, sillä ne toimivat viinin säilytysaineena. Erityisen voimakkaina tanniinit tuntuvat nuorissa punaviineissä ja ne pehmenevät viinin kypsyessä

Tasapainoinen viini

Viini, jossa kaikki osatekijät (mm. hedelmäisyys, hapot, tanniinit, alkoholi, sokeri)  muodostavat yhdessä miellyttävän makuelämyksen

Terva

Puutervaa muistuttava maku ja tuoksu

Tulinen

Väkevien viinien makua ja tuoksua kuvaava sana. Viinissä maistuu ja tuoksuu ylimääräinen alkoholi.

Täyteläisyys

Kevyt, keskitäyteläinen tai täyteläinen kuvaavat makua. Täyteläisyyteen vaikuttavat mm. sokerimäärä, alkoholipitoisuus, hapot ja aromikkuus

Ummehtunut viini

Viinissä on ikävä, usein homeeseen viittaava tuoksu. Tarkoittaa, että viini on viallinen

Vanilja

Vaniljaa löytyy tavallisesti amerikkalaisessa tammitynnyrissä kypsytetystä punaviinistä

Viinikivi

Viinikivi on viinissä oleva luonnollinen kauneusvirhe. Lasia tai hienoasokeria muistuttavat läpinäkyvät kiteet saostuvat viiniin, kun sitä varastoidaan alhaisessa lämpötilassa, kuten jääkaapissa. Viinintekijä voi kylmästabiloida viinin ennen pullotusta jäähdyttämällä viinin muutamaan miinusasteeseen ja suodattamalla muodostuneen viinikiven pois. Viinikivi häviää, mutta suodatus vaikuttaa viinin makuun. Mitä laadukkaampi viini, sitä vähemmän sitä halutaan suodattaa. Viinikiveä pidetään laadun osoituksena, joten sitä voi aivan hyvin löytää myös paremmista viineistä.

Vivahde

Viinin väri, kuten sinipunainen, tiilenpunainen, kullankeltainen…

Voimainen

Maku ja tuoksu, joka muistuttaa vastakirnutun voin rasvaista aromia

Yrttisyys

Mausteinen tuoksu ja maku, jossa on pääasiassa eri yrttien, kuten salvian, rosmariinin ja oreganon aromeja