Viininmaistelussa voi hyvin käyttää omaa sanastoaan. Koska kyseessä on aisteihin perustuva elämys, saa vapaasti kuvailla kokemusta omin sanoin. Jos kuitenkin haluaa kuulostaa heti ammattilaiselta, voi näistä Pernod Ricardin kokoamista termeistä olla apua.
Viininmaistelusanasto
Alkoholipitoinen
Termiä käytetään, kun viinin tuoksussa tai maussa on korostuneesti alkoholia
Antava
Tuoksu tai maku on runsas
Attaque
Ensivaikutelma, jonka viini antaa suussa
Botrytis
Jalohomeisista rypäleistä tuleva aromi. Maussa ja tuoksussa tuntuu voimakkaasti mm. hunaja
Cabernet-aromi
Cabernet Sauvignon -rypäleen tuoksusta ja mausta löytyy usein mustaherukkaa tai setriä
Dekantointi
Dekantointi tarkoittaa viinin kaatamista pullosta karahviin tai dekanteriin. Dekantointi tehdään, jotta saadaan erotettua pullon pohjalle kertynyt sakka ja jotta viini saa ilmaa
Elegantti
Tasapainoinen viini, jossa on hienot aromit
Eloisa
Viini on eloisa, kun siinä on esillä puhtaan viinin hapokkuus
Frapeeraus
Kuohuviinin nopea jäähdyttäminen esimerkiksi laittamalla pullo astiaan, jossa on paljon pieneksi hakattua jäätä ja kourallinen suolaa
Hapettunut viini
Hapettumisella tarkoitetaan kemiallista reaktiota, joka käynnistyy kun viini on kosketuksissa ilman hapen kanssa. Hapettunut viini on menettänyt osan raikkaudestaan ja sen väri on muuttunut
Hapokkuus
Hapot antavat viinille sen selkärangan, elävyyttä ja pitkäikäisyyttä. Hapokkuus tuntuu kielen reunoilla
Hedelmäinen
Viinin tuoksussa ja maussa on runsaasti hedelmiä muistuttavia aromeja ja hedelmähappoja
Helmeilevä viini
Viini, joka sisältää hiilihappoa
Helposti lähestyttävä
Viini, jota on helppo juoda
Hillomainen
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjasekoitusta ja vivahtaa makeampaan, vastakeitetyn hillon aromiin
Hiilidioksidi
Tuntuu viinin maussa suussa pistävänä. Syntyy luonnollisesti käymisen yhteydessä
Ikääntynyt
Pitkään kypsytetyn viinin maku
Intensiteetti
Väriominaisuus. Suuri intensiteetti tarkoittaa tummaa viiniä, pieni intensiteetti vaaleaa
Jälkimaku
Maku joka jää kielelle, kun viini on nielaistu
Kahvi
Ominaisuus, joka tulee osittain uusista paahdetuista tammitynnyreistä. Tavallinen voimakkaissa, laadukkaissa bordeaux-viineissä
Karvaus
Yksi neljästä perusmausta, joka tuntuu kielen takaosassa.
Korkkivika
Viinin makuvirhe. Johtuu viallisesta korkista. Usein viinissä on havaittavissa pistävä ja homeinen tuoksu. Ongelma voi esiintyä luonnonkorkkia käyttävissä pulloissa
Kova viini
Nuori viini. Runsas tanniinisuus tai erittäin hapokas. Kypsyessään viini pehmenee
Kukkaisa
Tuoksu ja maku. Viinissä on erilaisiin kukkiin liittyviä tuoksuja ja/tai makuja
Kypsä viini
Viini, jossa ominaisuudet ovat parhaimmillaan
Kyyneleet
Norot, jotka muodostuvat lasin sisäpintaan kun pyörittelet viiniä lasissa
Lihaisa viini
Kuvaus tuhdeille viineille
Liquoreux
Liköörinkaltainen
Leipäinen
Paahdetun tai vastapaistetun leivän tuoksua muistuttava tuoksu. Leipäisyyttä löytyy usein vanhemmista kuohuviineistä
Luonteikas viini
Viini, jossa on sen kasvualueelle tyypillisiä ominaisuuksia
Maamainen
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa savi- ja hiekkamaata
Marjaisa
Tuoksu ja maku, joka muistuttaa erilaisia marjoja tai marjojen sekoitusta
Mausteinen
Useista hieman epämääräisistä mausteista koostuva tuoksu- ja makuvaikutelma
Mineraalinen
Sama kuin maamainen. Voi olla myös kalkkikivinen tai mineraaleihin vivahtava maku
Muscat-aromi
Muscat-rypäleen tuoksua ja makua kuvataan usein mausteiseksi ja melko makeaksi.
Mykkä
Nuori, kehittymätön viini. Vaatii lisää kypsytystä pullossa
Nahkainen
Nahan tuoksua esiintyy joissakin kypsissä punaviineissä
Neutraali viini
Viini, jossa ei ole erityistä luonnetta
Ohut viini
Viinissä ei ole hedelmäisyyden tuomaa täyteläisyyttä
Paahteinen
Muistuttaa yleensä paahdettua leipää tai kahvia
Paksu viini
Nimitys viinille, joka liikkuu hitaasti lasissa, viinissä on runsaasti sokeria ja alkoholia.
Polttava viini
Viini tuntuu lämpimältä suussa, lämmön tunne johtuu liiasta alkoholista
Raikas viini
Puhdas ja eloisa viini
Rehevä viini
Viinin maku on runsaan pehmeän hedelmäinen
Roteva
Voimakas, melko vivahteeton maku
Sakka
Pullon pohjalle kertynyt tanniinien ja väriaineiden muodostama kiinteä aines, jonka voit erottaa viinistä dekantoimalla
Sekoiteviini
Useamman rypälelajikkeen tai eri lajikkeista tehtyjen viinien sekoitus. Sekoiteviineillä pyritään nostamaan esiin eri rypälelajikkeiden parhaat ominaisuudet
Setripuu
Lyijykynän puuosan tuoksua muistuttava tuoksu, joka tuntuu selvästi bordeaux-viineissä
Sommelier
Sana on ranskaa ja tarkoittaa viinimestaria, joka vastaa esimerkiksi ravintoloissa viinivalinnoista ja muista viineihin liittyvistä asioista
Stabilointi
Epäedullisten osien kuten sakan ja samauden poistaminen viinistä
Suklaa
Tummaa suklaata muistuttava tuoksu ja maku
Tammisuus
Tuoksussa ja maussa aromi, jonka viini saa tynnyrikypsytyksessä. Muistuttaa puuta, joskus vaniljaa tai kahvia.
Tanniinit
Nimitys punaviinissä oleville parkkihapoille, joita on esimerkiksi viinirypäleiden kuorissa ja siemenissä. Tanniineilla on tärkeä merkitys punaviinien kypsytyksessä, sillä ne toimivat viinin säilytysaineena. Erityisen voimakkaina tanniinit tuntuvat nuorissa punaviineissä ja ne pehmenevät viinin kypsyessä
Tasapainoinen viini
Viini, jossa kaikki osatekijät (mm. hedelmäisyys, hapot, tanniinit, alkoholi, sokeri) muodostavat yhdessä miellyttävän makuelämyksen
Terva
Puutervaa muistuttava maku ja tuoksu
Tulinen
Väkevien viinien makua ja tuoksua kuvaava sana. Viinissä maistuu ja tuoksuu ylimääräinen alkoholi.
Täyteläisyys
Kevyt, keskitäyteläinen tai täyteläinen kuvaavat makua. Täyteläisyyteen vaikuttavat mm. sokerimäärä, alkoholipitoisuus, hapot ja aromikkuus
Ummehtunut viini
Viinissä on ikävä, usein homeeseen viittaava tuoksu. Tarkoittaa, että viini on viallinen
Vanilja
Vaniljaa löytyy tavallisesti amerikkalaisessa tammitynnyrissä kypsytetystä punaviinistä
Viinikivi
Viinikivi on viinissä oleva luonnollinen kauneusvirhe. Lasia tai hienoasokeria muistuttavat läpinäkyvät kiteet saostuvat viiniin, kun sitä varastoidaan alhaisessa lämpötilassa, kuten jääkaapissa. Viinintekijä voi kylmästabiloida viinin ennen pullotusta jäähdyttämällä viinin muutamaan miinusasteeseen ja suodattamalla muodostuneen viinikiven pois. Viinikivi häviää, mutta suodatus vaikuttaa viinin makuun. Mitä laadukkaampi viini, sitä vähemmän sitä halutaan suodattaa. Viinikiveä pidetään laadun osoituksena, joten sitä voi aivan hyvin löytää myös paremmista viineistä.
Vivahde
Viinin väri, kuten sinipunainen, tiilenpunainen, kullankeltainen…
Voimainen
Maku ja tuoksu, joka muistuttaa vastakirnutun voin rasvaista aromia
Yrttisyys
Mausteinen tuoksu ja maku, jossa on pääasiassa eri yrttien, kuten salvian, rosmariinin ja oreganon aromeja