Näin vuoden alkuun on hyvä tehdä katsaus televisiomarkkinoille. Mitkä tekijät kiinnostavat tänä vuonna uuden television ostajia. Teknologiavuoden aloittaa Las Vegasin CES-messut, jonka tarjoaa hyvän katsausksen tuleviin trendeihin. Tämän vuoden pääteemat eivät olleet varsinaisesti täysin uusia keksintöjä. Sensijaan aikaisemmin esiteltyjä innovaatioita oli viety pidemmälle kohti tuotantomalleja.
LG:n rullautuva ruutu ja Samsungin MicroLED näyttö on nähty jo aikaisemmin. Nyt niistä esiteltiin uusia versioita. LG:n rullautuva televisio on odotettavissa markkinoille tänä vuonna. Sen hinta tulee kuitenkin olemaan kymmeniä tuhansia. Rullautuvasta näytöstä esiteltiin myös uusia konsepteja, kuten katosta alas rullautuva näyttö tai pienempi näyttö asennettavaksi auton niskanojaan. Messujen suurin taisi olla Samsungin 292-tuumainen MicroLED-näyttö. Uutuusmalleissa tekniikkaa on hiottu entistä hienommaksi. Näytöt ovat ohuempia, taustalevy voi olla lähes tasainen ja Samsungin 85″ 8K huippumallissa (Q950TS) näytön reunat ovat lähes huomaamattoman ohuet.
LED, OLED ja QLED
Nykypäivinä telkkarit valaistuvat ledien avulla. Valtaoa on LED-taustavalolla varustettuja malleja, joista yleensä kutsutaan LED TV -nimellä. Vaihtoehtoisia tekniikoita ovat OLED ja QLED. Valmistajat lupaavat OLED ja QLED -mallien tarjoavan ylivoimaisen katseluelämyksen. QLED on kirkkaampi päivänvalossa, kun taas OLED näyttää paremmalta pimeässä huoneessa.
Aikaisemmin OLED -televisioita oli vain yli 50-tuumaisina. Aina ostaja ei halua näin isoa ruutua, tai huoneessa ei yksinkertaisesti ole tilaa valtavalle ruudulle. CES 2020 -messuilla olikin nyt esille LG:n 48″ OLED -televisio hieman pienempää ruutua kaipaaville. Vaikka QLED ja OLED -mallistot ovat monipuolistuneet, ei LED -mallien kehitys ole myöskään pysähtynyt. Markkinoilla on myös erinomaisia LED TV -malleja.
4K ja 8K
Termit 4K ja 8K liittyvät television näytön resoluutioon eli kuinka yksityiskohtainen kuva voi olla. Ensimmäinen aksel kohti tarkempia ruutuja olivat HD Ready -televisiot. Niissä näytön pikseleiden määrä oli 1280 x 720. Sitä seurasivat HD eli Full HD -ruudut (1920 x 1080 px). Uusia Full HD -malleja ei enää paljon ole myynnissä vaan nyt valtaosa televisioista on jo UHD eli 4K (3840 x 2160 px) -malleja. CES 2020 -messuilla Samsung, Sony ja LG esittelivät kaikki jo 8K -tuotantomallit. 8K -mallissa pikseleiden määrä on jo huimat 7680 x 4320.
Vaikka 8k kuulostaa houkuttelevalta, kannattaa vielä malttaa hetki. Ensinnäkin 8K -mallien hinnat ovat vielä toistaiseksi aivan eri tasolla 4K -malleihin verrattuna. Suurempi syy jättää 8K vielä hankkimatta on 8K-tasoisen sisällön puute. DVD-elokuvan resoluutio on vaivaiset 720 x 540. Blu Ray -levyllä päästään Full HD -tasoiseen kuvaan. Nyt alkaa vasta olla tarjolla 4K tasoissa sisältöä, joten 8K -mallin kanssa ei ole kiirettä. 8K-ruutu voi toki toistaa myös alemman resoluution kuvaa, mutta täyden resoluution hyödyntävää sisältöä joutuu vielä odottelemaan.
Minkälaisen television ostaisin 2020?
Tänä vuonna televisiokaupasta mukaan tarttuu todennäköisemmin 50″-65″ 4K Smart TV. Jos katselupaikassa ja budjetissa on tilaa, voi ehkä suunnitella jopa 75″, 82″ tai ehkä jopa 85″ mallia. QLED ja OLED -ovat kiinnostavia vaihtoehtoja LED TV:n tilalle ja hinnatkin alkavat olla kohtuullisella tasolla. Kannattaa kuitenkin vertailla tekniikoita, sillä kallein ei ole välttämättä paras omaan makuun. Jos televisiotekniikan termit kuulostavat vierailta, kannattaa vilkaista myös 2017, 2018 ja 2019 oppaamme.
(Kuva: Samsung MicroLED)